Polska kuchnia kojarzy się z potrawami dość ciężkimi, nierzadko tłustymi i wzdymającymi. Niełatwo znaleźć potrawy, które pasowałyby do fit diet. Tych, dzięki którym mamy się pozbyć zbędnych kilogramów i wymodelować swoją sylwetkę. Można jednak z powodzeniem skorzystać z przepisów pochodzących z zupełnie innych kuchni. Na obiad, ale i posiłek idealny dla osób czynnie uprawiających sport, doskonale nadaje się izraelskie danie – szakszuka. Najprościej mówić – jajka w pomidorach.
Jak je przygotować i na jakie wartości odżywcze można liczyć z tym daniem? Niezbędne składniki to cztery jajka, pół cebuli, duży ząbek czosnku bądź dwa małe, cztery pomidory – najlepiej malinowe, łyżka oliwy i przyprawy. Sól, pieprz i bazylia będą wystarczającymi. Jest to liczba składników, która wystarczy do przygotowania porcji na dwie osoby. Oliwę należy dodać na patelnię, rozgrzać ją, a w tym czasie drobno posiekać cebulę. Tak przygotowaną dodaje się na patelnię i podsmaża wraz z posiekanym w kostkę czosnkiem. Malinowe pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, a następnie pokroić w równą, niezbyt małą kostkę. Pokrojone pomidory dodaje się do wcześniej podsmażonej cebul z czosnkiem. Wraz z pestkami i sokiem. Całość należy smażyć do momentu odparowania. Przygotowana „masa” powinna być wilgotna, ale nie może się rozlewać. Całość doprawiamy kolejno pieprzem i solą do smaku. Na przygotowane wraz zresztą pomidory należy wbić jajka i smażyć do momentu aż zetnie się białko. Tak przygotowaną potrawę dobrze jest dodatkowo posypać świeżą bazylią bądź szczypiorkiem.
Idealnie do smaku sprawdza się świeżo zmielony pieprz. Danie można podawać z grzankami. Jedna porcja to niecałe 300kcal, więc na takie danie może pozwolić sobie każdy, niezależnie od stosowanej diety. A co więcej zyskujemy dzięki takiej potrawie? 18 gram białka oraz 17 gram tłuszczu. Węglowodany to jedynie liczba 10 gram, zaś zyskujemy również na 4 gramach błonnika pokarmowego. W daniu tym znajdujemy potas, żelazo i cynk. Bardzo ważne składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego szereg witamin, w tym A, D, E, C oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B6 i B12. Ponadto witaminę PP i kwas foliowy. Najważniejszym jednak jest fakt, że mimo niskiej kaloryczności danie to daje sporo energii. Nie ma zbyt dużej ilości tłuszczu. Nie używamy żadnej mąki, dzięki czemu mogą sobie na taką kompozycję pozwolić osoby, które w ogóle wystrzegają się mąki, jak i ci, którzy są na ścisłych dietach. Danie świetnie smakuje, równie dobrze wygląda, a do tego jest proste w przygotowaniu.
Nie zajmuje dużo czasu, a ryzyko, że coś pójdzie nie tak jest właściwie minimalne. Można pokusić się o zastosowanie innych przyprawy, w zależności od upodobań. Mamy tu wszystkie składniki z grupy, które powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem naszemu organizmowi. Danie jest lekkie, oryginalne i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto pokusić się o jego przygotowanie i zasmakowanie w zupełnie innej niż dotąd nam znanej kuchni.