Surówki czy też sałatki to zwykle dodatki, bez których trudno wyobrazić sobie drugie danie. Z kolei w dietach wszelkiego rodzaju mogą zająć miejsce przekąski, dodatku, drugiego śniadania czy też lekkiej kolacji. Przepisów jest całe mnóstwo i z powodzeniem można skomponować sałatkę, która będzie smaczne, niskokaloryczna i zdrowa. Do tego dodająca energii, nie powodująca, że za chwilę po jej zjedzeniu odczuwamy głód. I oczywiście dostarczająca mnóstwo cennych składników niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie sałatki z łososiem wędzonym, szpinakiem oraz dressingiem orzechowym. Na dwie porcje wystarczy przygotować 100 gram łososia wędzonego, dwie garście świeżego szpinaku, pół ogórka, cztery łyżki kukurydzy konserwowej. Można również pokusić się o zastosowanie bardzo zdrowych kiełków. Do wykonania dressingu orzechowego potrzeba przygotować dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny, czubatą łyżkę orzechów włoskich – mogą być posiekane, oraz sól i pieprz. Na talerzu należy rozłożyć umyty i osuszony szpinak. Na niego kładziemy uprzednio pokrojonego łososia. W większe bądź mniejsze kawałki, w zależności od upodobań.

Lepiej postawić na nieco mniejsze dla większej wygody jedzenia. Na to układamy pokrojony ogórek oraz kukurydzę konserwową. Warto poszukać takiej, która nie pływała w mocno słodzonej zalewie. Jeśli mamy na to czas, można samemu ugotować kolby kukurydzy, by mieć pewność, że nie ma w niej żadnych sztucznych substancji słodzących. Sos należy przygotować wkładając wszystkie składniki do blendera i miksując aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie trzeba do końca blendować całości. Orzechy z powodzeniem mogą mieć formę małych wyczuwalnych kawałków, dzięki czemu całość zyska na chrupkości i fajnym wydaniu. Tak przygotowanym sosem wystarczy polać przygotowaną sałatkę i można zajadać. Wzbogacona wersja to podanie z przygotowanymi grzankami. Ponownie dobrze jest zrobić je samemu, ponieważ te kupne zwykle zawierają w sobie składniki, których na pewno nie chcemy w swojej zdrowej diecie. W sałatce takiej znajdujemy sporo witamin, a także niezbędnych składników mineralnych. Do tego nienasycone kwasy tłuszczowe.
Porcja sałatki ma mniej niż 250kcal. Daje energię, jest pożywna i smaczna, a jednak z powodzeniem może zagościć w każdej diecie. Dostarcza ponad 13 gram białka, ponad 17 gram tłuszczu, błonnik pokarmowy oraz nieco ponad 8 gram węglowodanów. Taka sałatka może stanowić oddzielny posiłek, na przykład drugie śniadanie lub na kolację, ale i z powodzeniem sprawdzi się, jako dodatek do równie zdrowego dania obiadowego. Sałatka stanowić będzie również bazę, w której poszczególny elementy można zamieniać z ulubionymi składnikami. Dodając rozmaite kiełki bądź w ogóle z nich rezygnując. Tworząc zupełnie inny dressing, jeśli akurat orzechowy smak nie przypada nam do gustu. Wybierając sałatę lub rukolę zamiast świeżego szpinaku, który wielu osobom również nie przypada do gustu. Jest to jednak wciąż dietetyczna sałatka, która z powodzeniem zadowoli również gości podczas domowej imprezy, niekoniecznie zwracających uwagę na kaloryczność wybieranych potraw.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Aktualności
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…