Obiad to najważniejszy posiłek dnia zaraz po śniadaniu. Ma dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych i dać siły na resztę dnia. Co jednak wybrać, by było dietetycznie, zdrowo i smacznie? Produkty, które widnieją na sklepowych półkach niestety nie zawsze wyglądają smacznie. Do tego potrafi przerazić ich cena, a nieumiejętność odpowiedniego przygotowania sprawia, że nie można liczyć na dobry smak. Ciekawym pomysłem będzie tortilla. Z mięsem i warzywami, a nawet specjalnie skomponowanym sosem.

Mająca jednak znacznie mniej kalorii niż popularne kebaby w tortilli czy też te, które kupujemy w Macdonaldzie. Pierwszym etapem jest zakupienie placków tortilli. Na rynku mamy dziś do wyboru nie tylko pszenne, ale również pełnoziarniste i oczywiście bezglutenowe. Pełnoziarnisty placek to mniej kalorii, więcej wartości oraz lepszy smak niż zwykły pszenny placek. Do tortilli potrzebny jest kurczak. Dla najbardziej wymagających – można go ugotować lub przygotować w urządzeniu do gotowania na parze. Z przyprawami, które nadadzą smaku. Kto nie lubi gotowanego może pokusić się o podsmażanie, ale na niewielkiej ilości tłuszczu. Zakupiony filet z kurczaka wystarczy umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie dodać przyprawy. Warto pokusić się o chilli, curry, paprykę. Do tego kminek mielony oraz czosnek. To przyprawy, które często goszczą w dietach odchudzających. Kurczak należy podsmażyć na patelni. Stosując minimalną ilość tłuszczu, choć lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w patelnię, która pozwala na smażenie bez jakiegokolwiek dodatku tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka należy dodać świeże liście szpinaku, które uprzednio zostały umyte. Całość przyrządza się aż do momentu, gdy szpinak zmięknie. Jeśli chcemy, by było jeszcze zdrowiej, wybierajmy przyprawy bez dodatku glutaminianu sodu, na przykład przyprawę meksykańską. W międzyczasie można przygotować sos do tortilli. Tutaj niezbędny będzie serek homogenizowany niskotłuszczowy bądź jogurt naturalny.

Warto sprawdzać skład na opakowaniu, by wybierać te serki lub jogurty, które nie mają dodatków cukrów lub sztucznych słodzików. Do tego czosnek, sól, pieprz. Można również dodać suszonej cebuli. Podgrzany placek tortilli należy posmarować przygotowanym sosem. Następnie położyć przygotowany kurczak wraz ze szpinakiem, a na wierzch pokrojonego pomidora. Całość zwinąć, jak standardową tortillę. W zależności od upodobań, w tortilli mogą się znaleźć inne warzywa, jak chociażby ogórek. Z powodzeniem sos czosnkowy można zastąpić pomidorowym. Przygotowanym, jak prawdziwa pasta. Nie warto stawiać na kupny, który zawiera w sobie zbyt dużo chemii, a także dodatków słodzących. Ci, którzy mają więcej czasu i oczywiście ochoty, mogą pokusić się o przygotowanie tortilli w warunkach domowych, zamiast kupować gotową. Pole manewru jest spore, ponieważ ponownie nie trzeba używać mąki pszennej. Z powodzeniem nada się pełnoziarnista, kukurydziana czy też ryżowa. W zależności od potrzeb oraz upodobań, jak i dietetycznych założeń.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Chleb

    Jak zrobić zdrowy chleb

    W dzisiejszych czasach chcemy wszystko spulchnić, zmienić i przyspieszyć. Dlaczego w tak t…
  • omlet na słodko

    Dietetyczny omlet na słodko

    Dieta to trudny czas dla każdego z nas. Niezależnie od tego czy walczymy o niższą wagę, cz…
  • szakszuka

    Szakszuka, czyli izraelskie danie

    Polska kuchnia kojarzy się z potrawami dość ciężkimi, nierzadko tłustymi i wzdymającymi. N…
Załaduj więcej Przepisy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…