Ciało ludzkie otrzymuje prawie wszystkie niezbędne substancje przez żywność i wodę. Skład produktów spożywczych i ich właściwości bezpośrednio wpływają na zdrowie, rozwój fizyczny, zdolność do pracy, stan emocjonalny oraz, ogólnie rzecz biorąc, jakość i długość życia. Trudno jest znaleźć inny czynnik, który miałby tak poważny wpływ na ludzkie ciało. Według niektórych naukowców zdrowie fizyczne jest w 50% zależne od stylu życia, co obejmuje charakter żywienia człowieka. Na dziedziczność i stan środowiska stanowi 20%, a tylko 10% na poziomie pomocy medycznej.
Coraz więcej ludzi dąży do zdrowego odżywiani, jednak nie wszyscy wiedzą, jak przygotowywać potrawy bogate w cenne składniki jednocześnie utrzymując prawidłową masę ciała. Działające obecnie na rynku firmy cateringowe przygotowują zbilansowane posiłki, zawierające wszystkie niezbędne składniki zapewniające energię dla organizmu i poprawiające metabolizm.
Od czego zacząć zdrowe odżywianie?
Zasady zdrowego odżywiania to przede wszystkim dobra decyzja o dobrym jedzeniu. Proste zasady, które pomogą szybko nauczyć się zasad zdrowego żywienia.
- Na zawsze trzeba zapomnieć o fast foodzie i starać się nie nadużywać słodyczy.
- Jeść jak najwięcej produktów sezonowych zawierają one maksymalnie przydatne substancje.
- Maksymalne ograniczenie stosowania produktów rafinowanych: cukru, oleju roślinnego, białej mąki pszennej, rafinowanego białego ryżu. Zawierające błonnik, który jest bardzo ważny dla przewodu pokarmowego, a także dla żywienia pożytecznych bakterii żyjących w jelitach.
- Pić wodę. Herbata, kawa i soki nie zastępują wody. Każdego dnia, organizm musi otrzymać, co najmniej 30-35 ml płynu na 1 kg wagi.
- Nie zapominać o pokarmach białkowych. Mogą przez długi czas dawać uczucie sytości, a także są bogate w aminokwasy. Białka są niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zastępując uszkodzone komórki. Produkty bogate w białko obejmują różne rodzaje mięsa, ryb, kalmarów, krewetek, orzechów, grzybów, niektórych roślin strączkowych, jaj, twarogu.
- Polecane produkty: smaczne i zdrowe. Wszystkie produkty używane przez człowieka do żywności można warunkowo podzielić na „użyteczne” i „szkodliwe”. Przydatne pokarmy muszą być zawarte w diecie każdego dnia: są bogate w aminokwasy, witaminy, mikro i makroelementy, kwasy tłuszczowe, błonnik. Jednocześnie są one łatwo trawione, nie spowalniają metabolizmu i nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie.
Catering – zdrowe odżywianie każdego dnia
Aby rozpocząć zdrowe odżywianie można skorzystać z oferty firmy cateringowej zawierającej wiele rodzajów diet dostosowanych do różnych potrzeb i wymagań klientów. Niektóre osoby nie mogą spożywać bogatych w cukry lub laktozę produktów i z myślą o takich ludziach catering opracował specjalne zdrowe diety.
- Dieta klasyczna – składa się z chudego mięsa, owoców, warzyw, tłuszczów łatwo przyswajalnych i węglowodanów. Na taką dietę składa się pięć posiłków przygotowanych bez smażenia, dodawania ciężkostrawnych sosów.
- Dieta wegetariańska lub wegańska – składa się z ryb, tofu, nabiału, warzyw, owoców. Posiłki dostarczają organizmowi wszystkich cennych składników, są lekkostrawne i pożywne.
- Dieta bezglutenowa – składa się z chudego mięsa, warzyw, owoców, produktów bogatych w białko bez zawartości glutenu i laktozy. Zamiast nabiału posiłki zawierają składniki roślinne.
- Dieta indywidualna – dopasowana do potrzeb danej osoby, uwzględniając wyeliminowanie produktów, których klient nie może spożywać. Catering dostosowuje dietę do zaleceń dietetyka, który opracowuje posiłki dla diabetyków, sportowców, ciężarnych kobiet i osób odchudzających się.
Korzystając z cateringu każdy otrzymuje gwarancję otrzymania zdrowego posiłku przygotowanego z wysokiej, jakości produktów zakwalifikowanych przez dietetyka. Hermetyczne opakowania zapewniają świeżość posiłków i możliwość podgrzania w mikrofalówce.