Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, używali jej już starożytni Egipcjanie, a także Hipokrates. W ostatnich czasach znów wróciła do łask i cieszy się dużym zainteresowaniem.

Kozieradka to jedna z najskuteczniejszych roślin obniżających poziom cholesterolu we krwi. Korzystne działanie kozieradki, wynika z tego iż zawiera on saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wykazuje korzystny wpływ na cały układ krwionośny, poprawiając stan naczyń krwionośnych. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem. Kozieradkę można też stosować w postaci naparów. Kozieradka ma również wiele innych właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
  • działa: przeciwzapalnie, żółciopędne, rozkurczowo,
  • poprawia samopoczucie,
  • pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego
  • usprawnia wchłanianie pokarmów,
  • reguluje wypróżnienia.
Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Przyprawy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Białko serwatkowe jako idealny suplement diety

XXI wiek to, niewątpliwie, rozwój techniki i nauki. Możemy, również, zaobserwować nowe tre…