Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, używali jej już starożytni Egipcjanie, a także Hipokrates. W ostatnich czasach znów wróciła do łask i cieszy się dużym zainteresowaniem.

Kozieradka to jedna z najskuteczniejszych roślin obniżających poziom cholesterolu we krwi. Korzystne działanie kozieradki, wynika z tego iż zawiera on saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wykazuje korzystny wpływ na cały układ krwionośny, poprawiając stan naczyń krwionośnych. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem. Kozieradkę można też stosować w postaci naparów. Kozieradka ma również wiele innych właściwości zdrowotnych, m.in.:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
  • działa: przeciwzapalnie, żółciopędne, rozkurczowo,
  • poprawia samopoczucie,
  • pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego
  • usprawnia wchłanianie pokarmów,
  • reguluje wypróżnienia.
Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Przyprawy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…