Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, używali jej już starożytni Egipcjanie, a także Hipokrates. W ostatnich czasach znów wróciła do łask i cieszy się dużym zainteresowaniem.
Kozieradka to jedna z najskuteczniejszych roślin obniżających poziom cholesterolu we krwi. Korzystne działanie kozieradki, wynika z tego iż zawiera on saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym wykazuje korzystny wpływ na cały układ krwionośny, poprawiając stan naczyń krwionośnych. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem. Kozieradkę można też stosować w postaci naparów. Kozieradka ma również wiele innych właściwości zdrowotnych, m.in.:
- obniża poziom cukru we krwi,
- działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
- działa: przeciwzapalnie, żółciopędne, rozkurczowo,
- poprawia samopoczucie,
- pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego
- usprawnia wchłanianie pokarmów,
- reguluje wypróżnienia.