Dieta to trudny czas dla każdego z nas. Niezależnie od tego czy walczymy o niższą wagę, czy też upragnioną masę mięśniową. Nie dość, że trzeba zmagać się z regularnymi posiłkami, zdrowymi produktami i aktywnością fizyczną, to trzeba również ze swojej diety wykluczyć wiele ulubionych potrwa, smakołyków i przekąsek.

Można jednak skorzystać z przepisów, które dadzą pożądaną słodkość, smak i do tego świetny wygląda dania, który również będzie kusił. Całość będzie zaś niskokaloryczną, a wciąż pożywną, więc z powodzeniem zagości w wybranych jadłospisach. Świetnie sprawdza się w tym celu omlet, który jest bardzo pożywny, a przy tym prosty do przygotowania i również niedrogi. Na jedną porcję wystarczą dwa jajka, pół łyżeczki masła, szczypta soli oraz jedna czubata łyżka mąki graham lub pełnoziarnistej. Alternatywnie można użyć mąki kukurydzianej, która powoduje, że smak omleta jest naprawdę wyjątkowy. Wybór dodatków to już bardzo indywidualne kwestie. Doskonale sprawdzają się ziarna granatu, nasiona chia oraz miód, a do tego przecier lub mus, na przykład dyniowo-jabłkowy. Omlet przygotowujemy oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach przez chwilę.

Na koniec należy stopniowo dodać przygotowaną mąkę i również miksować całość przez chwilę. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wylewamy przygotowaną wcześniej masę. Dla uzyskania odpowiedniej formy wystarczy smażyć po trzy minuty na każdej stronie. Omlet można przykryć pokrywką podczas smażenia, ale bez problemu uda się usmażyć go również bez przykrywania. Aby wykonać mus z dyni i jabłka, należy obrać odbywa składniki. Pod względem ilości zarówno dyni, jak i jabłek powinno być mniej więcej tyle samo. Przygotowane, obrane i pokrojone w kostkę produkty należy wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody, przez około kwadrans. Aż do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Tak przygotowaną całość należy zmiksować blenderem, by uzyskać masę o gładkiej konsystencji. Taki mus sprawdza się doskonale również, jako dodatek do jogurtów, musli, naleśników i innych tego typu dań. W zależności od upodobań mus z dyni i jabłek można zastąpić musem ze śliwek, gruszek czy też mango.

Omlet można posypać kardamonem lub cynamonem czy też do masy na omlet dodać odrobinę miodu. Dodatki oraz mus to już kwestie indywidualnych upodobań smakowych. Byleby przygotowywać je na własną rękę, bowiem kupne musy czy też sosy do omletów i naleśników zawierają w sobie mnóstwo chemii i kalorycznych substancji słodzących. W tak przygotowanym omlecie znajdziemy sporo witamin i składników mineralnych. Ponadto białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik pokarmowy. Wszystkie składniki z zalecanej piramidy żywienia. Porcja ma niewiele ponad 400kcal, stąd może z powodzeniem zagościć w diecie praktycznie każdego z nas. Do tego dostarcza mnóstwo energii, idealnie sprawdza się więc na pożywne śniadanie, które naładuje nasze baterie na cały dzień zmagania się z rozmaitymi obowiązkami.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Chleb

    Jak zrobić zdrowy chleb

    W dzisiejszych czasach chcemy wszystko spulchnić, zmienić i przyspieszyć. Dlaczego w tak t…
  • szakszuka

    Szakszuka, czyli izraelskie danie

    Polska kuchnia kojarzy się z potrawami dość ciężkimi, nierzadko tłustymi i wzdymającymi. N…
  • Czekoladowe ciasto z czarnej fasoli

    Czekoladowe ciasto z czarnej fasoli

    Czy istnieje coś lepszego niż czekoladowe ciasto? Wiele osób z pewnością odpowie, że nie. …
Załaduj więcej Przepisy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Branża sportowa a adwokat – kiedy może się przydać?

Sport oraz sprawy z nim związane potrafią rodzić wiele problemów. Prawnicy sportowi muszą …