Dietetyczna pizzaPizza to jedno z tych dań, które lubi każdy z nas. Niestety ciężkie ciasto, do tego tłusty ser i inne niekoniecznie zdrowe dodatki sprawiają, że choć smaczne, to potrafi przysporzyć sporą liczbę dodatkowych kalorii. A im częściej pozwalamy sobie chociażby na jeden kawałek, tym gorzej dla naszego ciała. Poza tym, gdy już pojawia się na stole, trudno odmówić sobie kolejnego i jeszcze jednego. Nie będąc wcale głodnym, finalnie zjadamy znacznie więcej niż pierwotnie planowaliśmy. Pizza jest również zakazana we wszelkiego rodzaju dietach.

Ale trudno się jej oprzeć. Jak pogodzić jedno z drugim? Można zdecydować się na pizzę dietetyczną. Znacznie mniej kaloryczną, równie smaczną i z powodzeniem mogącą zagościć raz na jakiś czas w jadłospisie każdej osoby, która zaczyna walczyć między innymi ze zbędnymi kilogramami. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić na przykład razową lub kukurydzianą. Bądź też wystarczy zmniejszyć porcję mąki pszennej, na rzecz pełnoziarnistej. Mąka ryżowa lub kukurydziana sprawdzi się u osób, które muszą stosować dietę bezglutenową.

Do tego drożdże, letnia woda, odrobina soli i oliwa z oliwek. Ciasto można delikatnie posłodzić, ale zamiast zwykłego białego cukru, używamy miodu bądź cukru trzcinowego. Pamiętając, by ten ostatnio był tym prawdziwym, a nie barwionym cukrem białym. Wystarczy zapoznać się z opisem na opakowaniu. Wyrośnięte i wyrobione ciasto można podzielić na części i je zamrozić. Taka jedna porcja jest wystarczającą, a i tak nie powinniśmy zjeść więcej niż dwa kawałki. Odnośnie dodatków mamy już sporą dowolność. Trzeba jednak pamiętać, by wybierać składniki niskokaloryczne.

Najlepiej sprawdzają się warzywa. Co więcej, ci którzy lubią próbować niecodziennych przepisów, mogą wykonać ciasto na pizzę z brokułów i kalafiora, z niewielką ilości dodanej mąki. Mamy zatem zdecydowanie więcej warzyw i wartości odżywczych, a do tego dużo mnie kalorii. Pośród dodatków z powodzeniem można wybrać pomidory, kukurydzę, ogórki, szpinak, czerwoną cebulę. Do tego chude mięso, na przykład drób. Warto zadbać o to, by wszystkie składniki były świeże, naturalne. Na pizzy z powodzeniem może pojawić się świeży szpinak, w postaci liści czy też rukola. Wybierając kukurydzę z puszki należy sprawdzić czy zalewa nie została wykonana z dodatkiem cukru. Dodatki na suchym cieście to niekoniecznie idealne połączenie. Nie obejdzie się bez sosu. Ten można wykonać z pomidorów przetartych na pastę, z dodatkiem ziół lub czosnku, czy też obydwu składników. Z kolei na wierzch może powędrować sos, ale nie majonezowy lecz wykonany z jogurtu z dodatkiem przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu gęsty jogurt typu greckiego, który nie jest tak słodki, jak powszechnie dostępne jogurty naturalne. Taką pizzę piecze się właściwie tak samo, jak tradycyjną. Przez 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220-260 stopni. Przed położeniem składników warto ciasto chwilę podpiec, a dopiero potem nałożyć składniki i pozostawić na więcej czasu w piekarniku. W ten sposób ciasto będzie dobrze upieczone, a składniki zachowają swój smak.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Chleb

    Jak zrobić zdrowy chleb

    W dzisiejszych czasach chcemy wszystko spulchnić, zmienić i przyspieszyć. Dlaczego w tak t…
  • omlet na słodko

    Dietetyczny omlet na słodko

    Dieta to trudny czas dla każdego z nas. Niezależnie od tego czy walczymy o niższą wagę, cz…
  • szakszuka

    Szakszuka, czyli izraelskie danie

    Polska kuchnia kojarzy się z potrawami dość ciężkimi, nierzadko tłustymi i wzdymającymi. N…
Załaduj więcej Przepisy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…