Deser lubi chyba każdy, jak go przygotować, by zawierał mało kalorii ? Poniżej przedstawiamy jeden z wielu przepisów na dietetyczny deser, który będzie nie tylko pyszny ale również bardzo zdrowy.

Do przygotowania deseru będzie nam potrzebne:

  • 1/2 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki miodu
  • 2 szklanki turkawek bądź dowolnych innych owoców (mogą być mieszane)

Przygotowanie

  1. Kasze jaglaną aby straciła niepożądany smak musimy płukać pod bieżącą wodą w sitku a następnie również w sitku spłukujemy ją przegotowaną wodą. Musimy przygotować do spłukiwania większe sitko, ponieważ kasza podczas spłukiwania wodą będzie pęcznieć a tym samym może nam się ona wysypać z małego sitka.
  2. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka a także 1/4 szklanki wody a następnie gotujemy aż do wrzenia.
  3. Po zagotowaniu mleka z wodą ustawiamy mały gaz lub mniejsze ciepło w naszej płycie (ok 3-4 w skali do 10) i przesypujemy wcześniej przygotowaną spłukaną kaszę jaglaną.
  4. Kasze gotujemy na małym cieple przez ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach zdejmujemy ją z płyty aby ostygła.
  5. Przesypujemy ją do blendera i blindujemy. Do nasączonej kaszy jaglanej można dodać jeszcze troszkę mleka jeśli chcemy by konsystencja była rzadsza a także do 2 łyżeczek miodu jeśli chcemy by była słodsza. Wszystko wedle smaku i uznania. W ten sposób mamy przygotowany pierwszy produkt naszego dietetycznego deseru.
  6. Około 2 szklanki owoców mrożonych bądź świeżych w zależności od pory roku musimy blendować. Jeśli są to owoce mrożone to wcześniej musimy je podgrzać. Po blindowaniu sprawdzamy smak, jeśli chcemy by sok z owoców był słodszy możemy dodać ok 2 łyżki miodu i jeszcze chwilkę blenderujemy.
  7. Teraz wystarczy już tylko na spód przelać troszkę kaszy jaglanej, następnie troszkę zblendowanych owoców i znowu troszkę kaszy.Na szczycie możemy dać świeży owoc jeśli taki mamy.

Przygotowanie deseru dietetycznego zejdzie nam około 35 minut. Jeśli chcemy przygotować więcej deserków to oczywiście proporcjonalnie możemy zwiększać ilość produktów.

Smacznego.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Chleb

    Jak zrobić zdrowy chleb

    W dzisiejszych czasach chcemy wszystko spulchnić, zmienić i przyspieszyć. Dlaczego w tak t…
  • omlet na słodko

    Dietetyczny omlet na słodko

    Dieta to trudny czas dla każdego z nas. Niezależnie od tego czy walczymy o niższą wagę, cz…
  • szakszuka

    Szakszuka, czyli izraelskie danie

    Polska kuchnia kojarzy się z potrawami dość ciężkimi, nierzadko tłustymi i wzdymającymi. N…
Załaduj więcej Przepisy
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…