Ci, którzy zdecydowali się skorzystać z usługi cateringu dietetycznego, na pewno mają już sprecyzowany swój cel – wiedzą, jaką dietę potrzebują. Po wybraniu firmy, która w swojej ofercie uwzględnia ich miasto, mogą przejść do omawiania szczegółów związanych z przyszłym planem żywieniowym. Na co zwrócić największą uwagę?

  1. W każdej diecie jednym z ważniejszych aspektów jest zapotrzebowanie kaloryczne. Jeżeli nie mamy ustalonego limitu kalorii przez lekarza, dietetyka czy trenera personalnego, musimy sami go obliczyć. Jak? W tym celu warto skorzystać z internetowych kalkulatorów. Pamiętajmy – ujemny bilans energetyczny sprawdzi się podczas diety redukcyjnej, dodatni natomiast, gdy chcemy przybrać na wadze.
  2. Nie da się ukryć, że większość ludzi zwraca dużą uwagę na cenę miesięcznego planu żywieniowego. Catering dietetyczny nie jest usługą tanią, chociaż trzeba przyznać, że wachlarz cen jest przeogromny. Znajdziemy szereg posiłków za 25 złotych na dzień, a także sporo dań za 100 złotych – również na dzień. Prawda jest taka, że nie możemy oceniać żadnej firmy pod kątem ceny, zwłaszcza, jak nie wiemy nic o jej usługach. Zazwyczaj więcej zapłacimy tam, gdzie firma bazuje na świeżych produktach, nie zaś gotowych półproduktach. Warto zwrócić uwagę, że niektóre jednostki świadczące takie usługi, same przygotowują chleb.
  3. Dieta i co? Firmy, których ceny są znacząco wyższe, oferują nie tylko catering dietetyczny, a więc plan żywieniowy, ale również opiekę dietetyka. Warto podkreślić, że takie jednostki bazują na specjalnych produktach – własnego wyrobu, ekologicznych, „superfoods”, produktach sezonowych, a także… produktach egzotycznych. Zastanówmy się, czy zależy nam na takich „dodatkach”.
  4. Kluczową rolę w dobrej diecie ma różnorodność dań. Wiele firm oferuje nam „cały miesiąc bez powtórek”. Pamiętajmy, kromka chleba z masłem i szynką z kurczaka w poniedziałek oraz kromka chleba z masłem i szynką z indyka we wtorek to dwa różne dania. Większość firm wychodzi z takiego założenia – powinniśmy się z tym liczyć. Aby uniknąć „monotonii” w jedzeniu, specjaliści radzą wybrać 2 bądź 3 firmy i co miesiąc korzystać z usług innej.
  5. Końcowo warto wspomnieć, że nie tylko smak ma znaczenie. Bardzo ważną kwestią jest sposób podania jedzenia. Najlepsi z najlepszych przywiązują dużą wagę do tego, aby ich jedzenie nie tylko smakowało, ale również wyglądało.

Wiele z tych aspektów niezwykle ciężko jest przewidzieć, gdy z daną firmą mamy do czynienia po raz pierwszy. Aby być pewnym swojej decyzji, możemy ubiegać się o tzn. zestaw startowy – jednodniowy próbny plan żywieniowy.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Aktualności
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Kulinarne Podróże Cateringowe

W dzisiejszym świecie, gdzie kultura kulinarne rośnie w siłę, catering stał się nieodłączn…