XXI wiek to, niewątpliwie, rozwój techniki i nauki. Możemy, również, zaobserwować nowe trendy związane z dbałością o swoje zdrowie i wygląd fizyczny. Powszechny dostęp do siłowni, zajęć treningowych oraz osób, które poprowadzą nas przez podstawowe zasady ćwiczeń ułatwia zadanie wszystkim zainteresowanym, sprowadzając ich zaangażowanie jedynie do konieczności poświęcenia czasu i wytrwałości. Nie od dzisiaj wiadomo, że nasz organizm to, właściwie, „prywatne laboratorium”, w którym dochodzi do wielu złożonych procesów i reakcji. Dlatego poza wspomnianymi ćwiczeniami i treningiem, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Powinna być ona jednak rozumiana szeroko, jako ogół nawyków żywieniowych. Nie jest to zatem pojęcie stosowane jedynie do osób, które chcą zredukować masę ciała. Zgodnie z opiniami lekarzy, dietetyków oraz osób, które stale uczęszczają na siłownie, idealna dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Oznacza to odpowiednie ujęcie makro- oraz mikroskładników oraz regularne ich spożycie. Pomimo odpowiednio dobranych porcji posiłków, konsekwencji oraz wytrwałości może okazać się, że z uwagi na nasz styl życia, wykonywaną pracę czy wiele innych czynników, ścisłe trzymanie diety nie jest możliwe. Wtedy z pomocą przychodzą suplementy diety. Są to produkty, które uzupełniają nasz dzienny plan żywieniowy o niezbędne składniki, jak na przykład białka, węglowodany, aminokwasy i wiele innych.

Białko serwatkowe
Białko serwatkowe

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe jest jednym z najbardziej popularnych suplementów wśród osób uprawiających sport wyczynowo oraz amatorsko. Jest ono ważnym składnikiem, zarówno w procesie budowania suchej masy mięśniowej, jak i w redukcji tkanki tłuszczowej. Na rynku można znaleźć ofertę wielu znanych firm branży sportowej. Konkurują ze sobą zawartością, smakiem, rozpuszczalnością oraz sposobem dawkowania. Spośród wielu kwestii, najważniejszą wydaje się być skład białka serwatkowego. Warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają również aminokwasy (BCAA). Smak, rozpuszczalność oraz sposób dawkowania to kwestia drugorzędna, jednak jeśli jedzenie i suplementacja mają dawać przyjemność, warto zwrócić uwagę również na te cechy. W dobie powszechnego dostępu do Internetu, osoby prowadzące kanały sportowe na popularnych portalach poddają stałym testom oferowane nam produkty. Spośród wielu, bardzo dobrą opinią cieszy się białko serwatkowe Olimp. Jego bardzo dobry skład gwarantuje osiągnięcie satysfakcjonujących efektów przy zachowaniu maksymalnego bezpieczeństwa.

Sposób dawkowania wspomnianego suplementu jest zróżnicowany. Podobnie jak dieta czy trening, również i ta kwestia powinna być zindywidualizowana. Każdorazowo należy jednak pamiętać, że suplementy to jedynie uzupełnienie codziennego planu dietetycznego i nie mogą zastąpić pełnowartościowego posiłku. Większość firm produkujących białko, zaleca dzienne zastosowanie dawki o gramaturze około 30 gramów. Istotne jest sugerowanie się dołączoną do produktu instrukcją producenta. Nie odpowie to jednak na wszelkie pytania, dlatego ważne jest, aby samodzielnie kontrolować ilość dostarczanych składników. Jeśli, na przykład, zdecydujemy się na zakup produktu zawierającego wspomniane aminokwasy (BCAA), nie jest konieczne dodatkowe ich suplementowanie. Pamiętać należy, że zarówno brak, jak i nadmiar makro- i mikroskładników może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz osiągane efekty.

Cena białka jest zróżnicowana w zależności od firmy oraz gramatury, a także jakości produktu. Najbardziej opłacalnym zakupem wydają się duże opakowania suplementu. Warto także zwrócić uwagę na liczne promocje oferowane przez firmy sprzedające tego typu produkty. Ich ważną cechą jest relatywnie długi termin ważności. Przechowanie białka w odpowiednich warunkach (brak wilgoci, pokojowa temperatura, szczelnie zamknięte opakowanie) pozwala na wykorzystywanie odżywki nawet przez kilka miesięcy. Ceny oscylują w zakresie od 2 do 5 złotych za jedną porcję, a decydując się na ilość przeznaczoną na dłuższy okres, należy liczyć się z wydatkiem od 20 do 150 złotych za opakowanie.

Naturalne białko serwatkowe

Naturalne białko serwatkowe to odmiana znanego i chętnie suplementowanego białka oznaczonego jako WPC. W przedmiotowym produkcie nie stosuje się substancji słodzącej w postaci sukralozy, a jedynie składnik pochodzenia roślinnego jakim jest stewia. Produkt zawiera również naturalne aromaty. Przypadnie on, zatem, do gustu wszystkim entuzjastom mniej słodkich suplementów, co jest bardzo istotne, ponieważ sportowcy często zwracają uwagę na to, że białko jest zdecydowanie za słodkie. Dodatkowym argumentem jest duża zawartość białka (około 22 g/ 30 g porcji), glutaminianu i BCAA oraz mała ilość tłuszczów i węglowodanów. Innym popularnym produktem jest białko oznaczone jako WPC 80. Suplement ten charakteryzuje się bardzo dobrej jakości instantyzowanym koncentratem białka i zawiera 80% białka w suchej masie. 

Białko a laktoza

Laktoza to organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów będący dwucukrem. Występuje w serwatce w ilości około 5,1 g na 100 g produktu. Spośród osób suplementujących białko serwatkowe, wiele z nich uskarża się na dolegliwości żołądkowe po jej spożyciu. Warto, zatem, zwrócić uwagę na białko serwatkowe bez laktozy zawierające koncentrat serwatki, micelarną kazeinę oraz albuminę.

 

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • Od czego zacząć zdrowe odżywianie

    Ciało ludzkie otrzymuje prawie wszystkie niezbędne substancje przez żywność i wodę. Skład …
  • Catering dietetyczny

    Wybieramy catering dietetyczny

    Zastanawiasz się, jak szybko i sprawnie wybrać catering dietetyczny, który sprosta Twoim o…
  • cukier

    Cukier ma gorzki smak

    Ta gorzka prawda dotyczy fruktozy. To ten powszechnie stosowany we współczesnej diecie cuk…
Załaduj więcej Redaktor
  • selen

    Selen: pierwiastek śladowy ale ważne

    Selen należy do pierwiastków śladowych, ale mikrogramy są nam niezbędne do życia i zachowa…
Załaduj więcej Witaminy / Pierwiastki
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Sprawdź też

Od czego zacząć zdrowe odżywianie

Ciało ludzkie otrzymuje prawie wszystkie niezbędne substancje przez żywność i wodę. Skład …